fast, lav pris

Fremtids
fuldmagt

Få en fremtidsfuldmagt i dag

En fremtidsfuldmagt er en særlig type fuldmagt, der kan sættes i kraft engang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold.

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er en særlig type fuldmagt, der kan sættes i kraft engang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold.

En fremtidsfuldmagt er svaret på, hvem der skal træffe personlige og økonomiske beslutninger for dig, hvis du en dag ikke længere selv kan.

Det har siden den 1. september 2017 været muligt at oprette en fremtidsfuldmagt i Danmark.

Hvorfor en fremtidsfuldmagt?

Enhver kan i fremtiden blive så alvorligt syg eller svækket, at man bliver ude af stand til at varetage sin interesser på den bedst mulige måde. Det kan ændre på med en fremtidsfuldmagt.

hvad er formålet?

Formålet med en fremtidsfuldmagt er at styrke retten til selvbestemmelse og gøre det muligt for dig at påvirke dit eget liv og dine fremtidige forhold på trods af alvorlig sygdom.

hvem bør lave en fremtidsfuldmagt?

Alle mennesker burde faktisk lave en fremtidsfuldmagt. Vi er ikke selv herre over, om vi bliver alvorligt syge eller mentalt svækket. Det kan ramme alle og komme før man ved det.


Kvalificeret rådgivning

Tilfredshedsgaranti

Ansvarsforsikring

GØR SOM MANGE ANDRE

Få en fremtidsfuldmagt og skab tryghed og sikkerhed for dig selv og din familie

Fordele ved en fremtidsfuldmagt

Der er mange gode grunde til at oprette en samejeoverenskomst. Her får du syv fordele:

  • Du bestemmer selv: Med en fremtidsfuldmagt er det ikke offentlige myndigheder eller andre, der bestemmer, hvordan du skal behandles, hvis du i fremtiden bliver syg eller svækket. Det er dig selv.
  • Du undgår Familieretshuset: Du kan med en fremtidsfuldmagt undgå at Familieretshuset træffer beslutninger på dine vegne.
  • Du bestemmer selv omfanget: Du kan selv vælge, om du vil give fuldmagt til bestemte forhold eller til alle dine personlige eller økonomiske forhold. Ingen andre bestemmer, kun dig selv.
  • Du er beskyttet mod misbrug: Din fremtidsfuldmagt skal vedkendes foran en notar i byretten. Det forhindrer svindel med fremtidsfuldmagter.
  • Du kan altid fortryde: Du kan både ændre og fortryde en fremtidsfuldmagt. Du er derfor ikke bundet til evig tid med din fremtidsfuldmagt, men kan ændre den efter behov.
  • Der er kontrol: I fremtidsfuldmagtordningen er indbygget en sikkerhed, idet Familieretshuset kan gribe ind, hvis de bliver opmærksomme på forhold, der kan være i strid med dine interesser..
  • Værdighed og integritet: En fremtidsfuldmagt er en fin og privat model, hvor du kan bevare din værdighed og integritet – ikke mindst i forhold til sygehuse og andre offentlige institutioner.
Alle mennesker burde få lavet en fremtidsfuldmagt. Den kan sættes i kraft engang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold.

EKSEMPEL
Et ældre ægtepar har levet sammen i mange år. Konen dør, og den svagelige og ældre mand er tilbage. Parrets voksne børn begynder at se tegn på, at deres far er ved at blive dement. Deres far er heldigvis stadig frisk og klar i hovedet, men for at være på den sikre side begynder de at få udarbejdet en fremtidsfuldmagt. I denne fremtidsfuldmagt indsættes begge børn som farens fremtidsfuldmægtige. Der går nogle år og farens demens bliver nu tydelig for familien, idet han blandt andet glemmer sine egen børn. De aktiverer derfor nu fremtidsfuldmagten, og frem til farens død træffer de to børn nu sammen de beslutninger, der er bedst for deres far. I dette eksempel ender historien godt på den måde, at børnene i tide tog hånd om farens sygdom, således at han ikke endte i en uværdig behandling.

Der kan siges meget godt om en fremtidsfuldmagt, men man kan nøjes med to ord: Sund fornuft!

Advokat René Pløhn

Sådan foregår det


Step 1

Kontakt os

Bestil din fremtidsfuldmagt online på vores hjemmeside eller ring gratis og uforpligtende på 20 62 82 50.


Step 2

Gratis rådgivningssamtale

I en gratis og uforpligtende telefonsamtale med en jurist kigger vi på din familie- og arveretlige situation.


Step 3

Vi udarbejder dokumentet

Hvis du herefter ønsker at få udarbejdet en fremtidsfuldmagt, går juristen i gang med arbejdet.


Step 4

Modtag dokumentet

Du få tilsendt din fremtidsfuldmagt med krypteret og sikker e-mail. Du kan også få det tilsendt med almindelig post.

Har du spørgsmål?

Herunder har vi samlet svar på de spørgsmål, vi typisk får om fremtidsfuldmagter. Er der spørgsmål, du ikke finder svar på, er du meget velkommen til at ringe på 20 62 82 50. Det koster ikke noget.

En fremtidsfuldmagt er en særlig type fuldmagt, der kan sættes i kraft engang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold. 

En fremtidsfuldmagt er svaret på, hvem der skal træffe personlige og økonomiske beslutninger for dig, hvis du en dag ikke længere selv kan.

Det har siden den 1. september 2017 været muligt at oprette en fremtidsfuldmagt i Danmark.

En fremtidsfuldmagt koster 995 kr. inklusiv moms hos TestamenteService.

Prisen på en fremtidsfuldmagt er forskellig hos udbydere af fremtidsfuldmagter. Du bør altid undersøge, om der følger rådgivning med i prisen, hvem der i givet fald yder rådgivningen og om firmaet har en ansvarforsikring.

Formålet med ordningen er at styrke retten til selvbestemmelse og gøre det muligt for dig at påvirke dit eget liv og dine fremtidige forhold på trods af alvorlig sygdom eller andet tab af mental kapacitet.

Med en fremtidsfuldmagt kan opnå tre centrale ting:

  • Du kan selv bestemme, hvem der skal træffe beslutninger for dig, hvis du bliver syg
  • Du kan undgå at Familieretshuset træffer beslutninger på dine vegne
  • Du kan vælge, om du vil give fuldmagt til bestemte forhold eller til alle dine personlige eller økonomiske forhold

Fremtidsfuldmægtigen kan for eksempel:

  • Sælge dit hus, sommerhus eller bil
  • Opsige eller underskrive en lejekontrakt
  • Betale dine regninger
  • Indsætte dine penge i en bank
  • Være din repræsentant i forhold til selvstændig virksomhed

Fremtidsfuldmægtigen kan for eksempel:

  • Ansøge kommunen om hjemmehjælp på dine vegne
  • Få aktindsigt i din journal hos lægen
  • Komme med ønsker med hensyn til din pleje og omsorg
  • Foretage beslutninger med hensyn til din pleje og omsorg
  • Træffe valg og klage over enhver afgørelse i relation til dine personlige forhold
  • Ansøge om offentlige ydelser, fx medicintilskud

Alle personer, der er fyldt 18 år og er i stand til at handle fornuftigt, kan oprette en fremtidsfuldmagt. Du skal med andre ord være i stand til at forstå, hvilke konsekvenser der er ved at oprette en fremtidsfuldmagt

Det bestemmer du selv. Enhver person kan i princippet agere fremtidsfuldmægtig for dig. Der stilles dog en række betingelser til den person, du ønsker skal være din fremtidsfuldmægtig:

  • Fremtidsfuldmægtigen skal være over 18 år på det tidspunkt, hvor fremtidsfuldmagten sættes i kraft
  • Fremtidsfuldmægtigen må ikke være under værgemål
  • Fremtidsfuldmægtigen må ikke selv have oprettet en fremtidsfuldmagt, som er sat i kraft

Ja, det er ikke noget problem. Folk har jo forskellige kompetencer eller vil deles op opgaven.
Du kan have én fremtidsfuldmægtig eller du kan have flere fremtidsfuldmægtige. Du kan også vælge at have én hovedfremtidsfuldmægt og flere fuldmægtige (såkaldte subsidiære fuldmægtige), som skal træde til, hvis den primære fremtidsfuldmægtige ikke længere kan opfylde hvervet.

Der er således stor fleksibilitet, idet du stort set kan sættes det sammen på den måde, du ønsker. Men der er én ting, du altid bør gøre, og det er at fortælle og inddrage vedkommende person i din plan. Det må ikke komme som en overraskelse for vedkommende – det er ikke fair. Hvis du er åben og kommunikerer omkring dit ønske om en bestemt person som fremtidsfuldmægtig, så får du også en respons og finder du af, om vedkommende er villig til at påtage sig opgaven. Det er jo helst noget, som vedkommende skal have tid, lyst, vilje og evner til.

Oprettelsen består af tre trin:

  • Trin 1: Din fremtidsfuldmagt registreres og tinglyses (det gør vi gratis for dig)
  • Trin 2: Du underskriver du fremtidsfuldmagten med MitID på www.tinglysning.dk
  • Trin 3: Du skal vedkende din fremtidsfuldmagt for en notar, som derefter påtegner fuldmagten og opbevarer den digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret

Vi rådgiver dig selvfølgelig omkring hele processen.

Notaren er en person, der er ansat i byretten. Du skal henvende dig til din lokale byret og spørge efter notaren. Du skal typisk have bestilt tid i forvejen. Det kan du gøre ved at ringe til byretten.

Hvis du er syg, svækket eller på anden måde forhindret i at møde fysisk op, kan notaren komme hjem til dig eller besøge dig på hospitalet.

Notaren skal sikre sig, at du er ved dine fulde fem. Notaren vil spørge ind til, om det er dit eget ønske at oprette en fremtidsfuldmagt. På den måde forhindres svindel med fremtidsfuldmagter.
Notaren vil også sikre sig, at du fornuftsmæssigt er i stand til at oprette fremtidsfuldmagten og forstår, hvad den indebærer.

Du skal oplyse dit fulde navn – det er også dit sagsnummer.
Derudover skal du medbringe:

  • Legitimation i form af pas, kørekort eller anden billedlegitimation fra en offentlig myndighed
  • 300 kr. til retsafgiften (de tager imod kortbetaling)

Når fremtidsfuldmagten er skrevet færdig og papirarbejdet klaret, er fremtidsfuldmagten klar til at blive aktiveret. Det sker, når enten du selv eller fremtidsfuldmægtigen ønsker det.

Når I kontakter Familieretshuset og beder dem om at sætte fremtidsfuldmagten i kraft. Betingelsen er, at du er kommet i den tilstand, som fremtidsfuldmagten beskriver. Det er den dag, hvor du på grund af sygdom, demens eller andet er så svækket, at du ikke længere på en fornuftig måde kan tage vare på dit eget liv.

På det tidspunkt kontakter fremtidsfuldmægtigen Familieretshuset, og vedkommende skal i den forbindelse:

  • Vise en lægeerklæring, der beskriver sygdom og mentale tilstand
  • Erklære, at han/hun har talt med dig og din eventuelle ægtefælle eller samlever om at fremtidsfuldmagten nu vil blive aktiveret
  • Underrette de nærmeste pårørende om at fremtidsfuldmagten nu er indgivet til Familieretshuset

På det tidspunkt kontakter fremtidsfuldmægtigen Familieretshuset, og vedkommende Herefter vil Familieretshuset tage stilling til, om din fremtidsfuldmagt skal sættes i kraft eller ej.

Ja, du kan både ændre og fortryde en fremtidsfuldmagt, men proceduren afhænger af, om fremtidsfuldmagten er registreret og vedkendt hos en notar, eller ej.

Situation nr. 1: Fremtidsfuldmagten er IKKE registreret og vedkendt hos en notar:

  • Fra vi har tinglyst/registreret din fremtidsfuldmagt, har du seks måneder til at underskrive din fremtidsfuldmagt med NemID og vedkende dig fysisk foran notaren.
  • Hvis du ikke når det inden de seks måneder, skal du kontakte os igen. Din Fremtidsfuldmagt bliver derefter tinglyst/registreret igen. På dette tidspunkt har du stadig mulighed for at ændre i din fremtidsfuldmagt.

Situation nr. 2: Fremtidsfuldmagten ER registreret og vedkendt hos en notar:

  • Hvis du har været hos en notar, skal en ændring eller tilbagekaldelse af fremtidsfuldmagten ske fysisk hos notaren. Notaren skal igen se, at du er i stand handle fornuftsmæssigt, og at ændringen eller tilbagekaldelsen er noget, som du selv ønsker.

Ja, fremtidsfuldmægtigen (eller fremtidsfuldmægtigene) har pligt til at handle, som du selv ville have gjort. Fremtidsfuldmægtigen har pligt til at bruge fuldmagten ud fra dine ønsker og interesser. Er der tale om særligt vigtige forhold, fx salg af fast ejendom, skal fremtidsfuldmægtigen så vidt muligt inddrage dig selv og din ægtefælle, samlever eller nærmeste pårørende. 

Endelig har fremtidsfuldmægtigen en forpligtelse til at opbevare dokumentation for økonomiske dispositioner, som han eller hun tager på dine vegne.

Fremtidsfuldmægtigen må ikke:

  • På dine vegne indgå aftaler med sig selv
  • Bruge fuldmagten i sager, hvor der kan være en interessekonflikt mellem dig og fremtidsfuldmægtigen
  • Blande sine egne penge sammen med dine penge. Dine penge og fremtidsfuldmægtigens penge skal være adskilt

Ja, der er en vis kontrol. Familieretshuset kan gribe ind, hvis de bliver opmærksomme på forhold, der kan være i strid med dine interesser. I alvorlige tilfælde af misbrug kan Familieretshuset sætte fremtidsfuldmagten ud af kraft.

Fremtidsfuldmagten ophører automatisk, når du dør. Men ordningen kan også ophøre, hvis fremtidsfuldmægtigen:

  • Ikke længere ønsker at have hvervet som fremtidsfuldmægtig
  • Kommer under værgemål
  • Selv har oprettet en fremtidsfuldmagt, der bliver sat i kraft

Har du udpeget andre fremtidsfuldmægtige eller subsidiære fuldmægtige, der skal afløse fremtidsfuldmægtigen, fortsætter fremtidsfuldmagten dog uændret.

Hvis du bliver alvorligt syg eller svækket og ikke har fået oprettet en fremtidsfuldmagt, vil Familieretshuset uden dit samtykke kunne umyndiggøre dig. Det er ikke en god ting, især ikke da umyndiggørelsen kan ske uden at du bliver spurgt eller på anden vis inddraget.

Nej, men du kan godt se fremtidsfuldmagten som et alternativ til et værgemål. Dog med den vigtige forskel, at det er dig selv, der vælger at lave en fremtidsfuldmagt. Der er således tale om en privat model, hvor du kan bevare din integritet og værdighed.

Ja, der findes mange eksempler, men lad os her blot tage følgende eksempel:

Et ældre ægtepar har levet sammen i mange år. Konen dør, og den svagelige og ældre mand er tilbage. Parrets voksne børn begynder at se tegn på, at deres far er ved at blive dement. Deres far er heldigvis stadig frisk og klar i hovedet, men for at være på den sikre side begynder de at få udarbejdet en fremtidsfuldmagt. I denne fremtidsfuldmagt indsættes begge børn som farens fremtidsfuldmægtige. Der går nogle år og farens demens bliver nu tydelig for familien, idet han blandt andet glemmer sine egen børn. De aktiverer derfor nu fremtidsfuldmagten, og frem til farens død træffer de to børn nu sammen de beslutninger, der er bedst for deres far. I dette eksempel ender historien godt på den måde, at børnene i tide tog hånd om farens sygdom, således at han ikke endte i en uværdig behandling.

Loven om fremtidsfuldagter kan gratis læses på Retsinformations hjemmeside. Er du klient hos TestamenteService, vil du også få udleveret en kopi af lovteksten. Den er rar at have.

Kan jeg ikke bare udfylde en skabelon, jeg har fundet på nettet?
Jo, det kan du i princippet godt. Men du får ikke den rådgivning, du får fra vores advokat i TestamenteService. Prisen på en fremtidsfuldmagt med rådgivning er så relativt lav, at det ikke kan svare sig, at gamble med en tilfældig skabelon, som efter vores erfaring meget vel kan være både fejlbehæftet og mangelfuld. Det kan have alvorlige konsekvenser.

Hos TestamenteService kan du være sikker på, at det kun er uddannede jurister, der udarbejder din fremtidsfuldmagt. Alle vores dokumenter er korrekte og udarbejdet i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Hvis du ønsker at få mere at vide mere om fremtidsfuldmagter, er du velkommen til at kontakte TestamenteService på telefon 20 62 82 50 eller via vores kontaktformular. Du får altid gratis telefonrådgivning hos TestamenteService.

GØR SOM MANGE ANDRE

Få en fremtidsfuldmagt og skab tryghed og sikkerhed for dig selv og din familie